Historisch:

De Ysterberg honden hebben een geschiedenis (op papier) die teruggaat tot het begin van de jaren 1940. 
Wanneer een groep mensen in Zuid Afrika besluit om te beginnen (1983) met het ras genaamd '' Boerboel' zijn de Ysterberg honden geïntroduceerd en betrokken bij het opbouwen van de Boerboel. Jaren later, in 2010 besloten een kleine groep van gelijkgestemde mensen om de lijn van de Ysterberg uit de Boerboels te halen.

In 2010 hebben de Ysterberg honden hun eigen rasstandaard gekregen en hun eigen rasvereniging. Onder de naam Ysterberg Mastiff wordt dit ras geregistreerd en opgebouwd met een klein groepje fokkers wereldwijd.

Als je kijkt naar de rasstandaard van de Boerboel vs Ysterberg Mastiff;

Boerboel reu schofthoogte 60-66 cm, teef schofthoogte 55-61 cm

Ysterberg Mastiff reu schofthoogte 72-75 cm, teef schofthoogte 68-71 cm

Dit zijn flinke verschillen tussen de twee.

Qua kleuren van de honden is er weinig verschil dit omdat de Ysterberg gebruikt is voor de Boerboel en andersom ook. De kleur zwart is absoluut niet toegelaten bij de Ysterberg Mastiff.

Het karakter van de Ysterberg honden" is als we spreken over gemiddelden" totaal anders en niet vergelijkbaar met de Boerboel.

Ysterberg honden zijn stabieler, loyaler, intelligenter en vriendelijker. In de/het roedel(leven) doen ze het beter en zien we dat de honden van het zelfde geslacht goed samen kunnen leven. Wat een voordeel is als je graag met een sociaal-geschikte hond gaat wandelen.

Qua gezondheid en levensverwachting / leeftijd zit er geen verschil tussen de beide rassen.

Zien en ervaren is altijd het beste middel om de verschillen tussen de twee rassen te kunnen ontdekken.