Algemeen voorkomen:

 

De Boerboel is een stevige, sterk gebalanceerde, kortharige hond die een ontzagwekkend toonbeeld van kracht en effectiviteit uitstraalt. De voorkomende kleuren zijn roodbruin, bruin, geel en brindle. Veel mensen vallen op het imposante uiterlijk van de Boerboel. Een reu heeft een schofthoogte tussen de 64 en 70 cm en een teef tussen de 59 en 64 cm.

 

Karakter:

 

De Boerboel is een erf-, waak- en familiehond die als voornaamste karaktereigenschappen heeft:

Standvastig, betrouwbaar, gehoorzaam en intelligent

Tevens heeft de Boerboel een zeer sterk waakinstinct wat reeds vanaf jonge leeftijd merkbaar is. Dit ras is bijzonder gehecht aan familieleden en kinderen. Hij moet zelfverzekerd en vreesloos zijn en mag geen tekens van agressie tonen.

 

Geschiedenis van de Boerboel in Zuid-Afrika:

 

Toen Jan van Riebeeck, een Nederlander, in de Kaap, momenteel Kaapstad, aankwam in 1652 had hij een "Bullenbijter" meegebracht. Deze hond was een groot, sterk ras die een mens aan het Mastiff type hond doet denken. Diegenen die Jan van Riebeeck naar de "Kaap" gevolgd zijn hadden ook van die grote sterke honden meegebracht en door de jaren heen zijn alleen de sterkste in hun nieuwe en woeste land overgebleven.

 

Met de komst van de Britse "Setlaars" in 1820 hadden zij de Bulldog en een Mastiff type hond samengebracht. De Bullmastiff is eerst in 1928 door de Beer's naar Zuid-Afrika ingevoerd om de diamantmijnen te bewaken. Het is ook bekend dat hij in 1938 een kampioenreu invoerde. Deze "immigratie" honden hebben samen met de honden die de kolonisten bij de Hottentotten gekregen hebben een rol gespeeld in het onstaan van de Boerboel.

 

Volgens de overlevering zijn deze honden na de "Anglo-Boere-oorlog" in 1902 gekruist met de Engelse langbeen Bulldog en in de late veertiger en vroege vijftiger jaren met de Bullmastiff. Deze geschiedenis is vooral bekend onder de boeren van NoordOost Vrijstaat, Noord-Natal en in delen van Transvaal. 

 

Men kan de history als volgt samenvatten:

 

De Boerboel is geteeld uit grote, sterke honden met goede eigenschappen.

De Zuid-Afrikaanse voorvaderen hebben deze honden gehouden als oppasser, kindervriend, waakhond en beschermer, omdat hij voor geen enkel gevaar zal terugdeinzen.

Sedert 1983 werd de SABT gesticht (Zuid-Afrikaanse Boerboeltelers Vereniging) en werd een rasstandaard opgesteld. Momenteel zijn er jaarlijks keuringen in diverse Europese landen. Honden vanaf 9 maanden kunnen aangeboden worden voor keuring en wanneer zij 80% behalen of meer worden zij als kampioen beschouwd.